Geschiedenis
Sinds 1863 wordt in Zeeland ondersteuning geboden aan blinden en slechtzienden, met een focus op werkgelegenheid, onderwijs en maatschappelijke zorg.
Verre verleden
Op 19 november 1863 werd een werkinrichting voor blinden in Middelburg een feit! In november 1864 verscheen het eerste jaarverslag en in 1865 werd op 17 juni bij Koninklijk besluit als rechtspersoon erkend hetgeen in de Nederlandse Staatscourant werd gepubliceerd en registreert onder de naam “Vereniging tot werkverschaffing aan Zeeuws Blinden”.



Locaties en inkomsten
De werkinrichting opende een pand aan de Bree te Middelburg wat gehuurd werd van de Evangelische-Lutherse kerk, wat later werd gekocht. Later in 1905 werd dit pand verkocht en een pand aan de Beestenmarkt aangekocht, en weer een paar jaar later werd het pand aan de Kalvermarkt 1 in gebruik genomen waar het tot 1971 zetelde. (Voor de goede orde deze straten bestaan nu niet meer, maar zijn opgegaan in het Geere project).
Door de blinden werden stoelen gemat, borstels en kwasten gemaakt en matten gevlochten. Voor de vrouwen bestond het werk uit breien.
De inkomsten bestonden uit contributies van leden en begunstigers, de verkoop van de vervaardigde voorwerpen, vergoeding van de door hen verrichtte reparaties en niet te vergeten de jaarlijks gehouden verloting. De opbrengst van één van de eerste verlotingen, welke altijd in de maand december gehouden werden bedroeg in 1866 een bedrag van fl 530,00. Wat later in de volgende eeuw regelmatig de duizend gulden overschreed.
Bovendien werden er redelijke veel legaten nagelaten, waarvan een nog niet zo ver in het verleden, begin negentiger jaren van de vorige eeuw, een bedrag van ruim fl 100.000,– van de weduwe van eigenaar Albers van de bekende houthandel Albers aan het Domburgs Schuitvlot.
Van deze houthandel lagen overal in Middelburg in grachten en vesten de houten palen aaneengebonden en een feest voor overmoedige jongetjes om met droge schoenen overheen te lopen.
Sociale voorzieningen
Alle blinden uit Zeeland werden kosteloos opgenomen, de vereniging gaf aan elke blinde boven zijn/haar werkloon een vaste toelage.
Wanneer een blinde verpleging nodig had viel dit niet ten laste van de vereniging, maar werd betaald door de gemeente waar zij als “armlastige” waren geregistreerd.
In november 1863 werden 6 personen geregistreerd, waarvan 2 vrouw. Drie jaar later waren dit 14 personen, 8 mannen en 6 vrouwen.
Er werd ook een onderwijzer aangesteld om de blinden tweemaal per week les te geven in het lezen op tastgevoel (braille). Hij ontving hiervoor een gulden per week.
In 1971 werd de werkplaats verkocht aan de gemeente Middelburg, omdat er toen sprake was van de sociale werkplaatsen die de sociale werkvoorzieningen overnamen. Bovendien moest het pand plaats maken voor de herinrichting van het Geere gebied. De werkplaats bracht 44.500,– gulden op.


Visueel gehandicapte bestuursleden
Er volgen toen de nodige jaren van weinig activiteiten, maar allengs werden de contacten met de NVBS (Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden) inniger en traden onze eerste blinde/slechtziende bestuursleden toe vanuit die vereniging,
Die twee visueel gehandicapte leden hebben veel werk verricht vanaf die tijd en hadden zelfs een eigen kantoortje aan het Damplein voor hun werkzaamheden.
Zij richtten en eigen sportclub op en onderhielden goede contacten met andere Zeeuwse organisaties die werkzaam waren voor de Zeeuwse visueel gehandicapte, zoals de stichting Ons Zeeland en wisten aardig wat contacten te leggen met particuliere blinden/slechtzienden.
Zij organiseerden langlaufvakanties in Noorwegen die goed bezocht werden en door de vereniging gesubsidieerd.
Eind jaren 1980/begin 1990 kwam er een vestiging van VISIO in Goes een klein pand aan het Lijnbaan, wat mede door onze vereniging is ingericht. Nu staat er een eindje verder op het Stationspark een mooi kantoor.
Naar Stichting
In 1989 werd besloten de Vereniging op te heffen, omdat zij niets meer deed aan werkverschaffing. Het werd per notariële acte op 2 maart 1989 Stichting tot Steun aan Zeeuwse Blinden en Slechtzienden.
We waren toen mede door het grote legaat van de familie Albers een redelijke vermogende stichting die als doel had: ” De bevordering van maatschappelijk en geestelijk welzijn van alle in Zeeland wonende blinden en slechtzienden, zonder onderscheid van godsdienstige, gezindheid, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords
De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door geldelijke steun te verlenen aan die instellingen te Zeeland, die een gelijke doelststelling hebben en personen die volgens een besluit van het bestuur daarvoor in aanmerking komen”.


Recent verleden
Sinds enige jaren is in Zeeland een afdeling van de Oogvereniging, die een Kernteam vormt met de Macula vereniging.
Van deze verenigingen komt de laatste jaren veel nuttige informatie naar onze stichting en wij op onze beurt steunen hen financieel voor allerlei te houden bijeenkomsten voor onze Zeeuwse visueel gehandicapten
Ook weet VISIO Goes ons ruim de laatste 25 jaar te vinden met een vraag voor financiële steun voor particulieren waarvoor zij geen budget kunnen verkrijgen.
Ondersteunde activiteiten
Langlaufvakanties Noorwegen
Subsidie aan begeleiders van Stichting ons Zeeland voor vakantieweek Ermelo
Vergoeding van zaalhuur voor Goalball
Vergoeding voor allerlei computerapparatuur
Ondersteuning voor bijeenkomsten Oogcafés
Bezoeken aan Musea
Organisatie van modeshow
Bekostiging showdown tafels
Tenslotte
In het verleden bestond het bestuur van de toenmalige vereniging uit Stadsbestuurders, bankdirecteuren en plaatselijke industriëlen. Heden mogen wij met enige trots melden dat ons bestuur bestaat uit een (oud) oogarts, een gepensioneerd registeraccountant, een gepensioneerd architect en een gepensioneerd verpleegkundige. Tevens zit een van de bestuursleden bij de Oogvereniging en is zelf visueel gehandicapt. Dus bij aanvragen voor steun bent u bij ons in goede handen.